Resortisanții din țări terțe care călătoresc frecvent în Europa pot beneficia de derogări de la verificările amănunțite la sosire, prin intermediul programelor naționale de facilitare. Aceste programe vor facilita trecerea frontierei, furnizându-le agenților care se ocupă cu controlul pașapoartelor acces la informații despre șederile anterioare ale unui resortisant dintr-o țară terță în țările europene care utilizează EES și/sau despre refuzul intrării.
Aceste derogări sunt privilegii – nicio țară europeană care utilizează EES nu este obligată să le acorde. De asemenea, există derogări specifice fiecărei țări – o derogare într-o țară europeană nu este valabilă în altă țară europeană, cu excepția cazului în care există un acord între cele două țări.
Dacă aveți acces la un program național de facilitare, este posibil ca agenții care se ocupă cu controlul pașapoartelor de pe teritoriul respectiv să nu fie nevoiți să verifice:
- punctul dumneavoastră de plecare și de destinație
- scopul șederii preconizate și, dacă este cazul, documentele justificative corespunzătoare și
- dacă dispuneți de mijloace de întreținere suficiente pentru durata și scopul șederii dumneavoastră preconizate, pentru întoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către o țară terță (sau dacă sunteți în măsură să dobândiți astfel de mijloace în mod legal).
Aceste programe nu se aplică dacă beneficiați de dreptul la liberă circulație în temeiul legislației Uniunii. În conformitate cu legislația relevantă (articolul 2 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2016/399), persoanele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul legislației UE sunt:
- cetățenii UE
- resortisanții țărilor terțe care sunt membri de familie ai unui cetățean al UE care își exercită dreptul la liberă circulație și
- resortisanții țărilor terțe și membrii lor de familie care, în temeiul acordurilor dintre Uniune și statele sale membre și țările terțe respective, beneficiază de drepturi la liberă circulație echivalente cu cele ale cetățenilor Uniunii.
Criterii de eligibilitate
Pentru a putea beneficia de un program național de facilitare, trebuie:
- să îndepliniți cerințele de intrare ale țării în care doriți să călătoriți
- să dețineți un document de călătorie valabil și, după caz, o viză sau un permis de ședere valabil
- să puteți justifica deplasările frecvente în țările europene care utilizează EES
- să prezentați dovezi privind utilizarea legală a vizelor, statutul economic în țara dumneavoastră de reședință și intenția de a părăsi țara europeană în cauză înainte de sfârșitul perioadei de ședere autorizată și
- să dovediți că dețineți (sau puteți dobândi în mod legal) mijloacele financiare necesare pentru a acoperi întreaga durată a șederilor preconizate în țara europeană în cauză.
Puteți afla dacă sunteți sau nu eligibil pentru un program național de facilitare (acest lucru va fi posibil într-o etapă ulterioară).
Durată
Dacă sunteți eligibil, veți beneficia de acces la un program național de facilitare pe o perioadă de cel mult 1 an.
Eventualele reînnoiri fac obiectul unor reevaluări anuale ale eligibilității și sunt valabile:
- pe o perioadă de cel mult 5 ani sau
- până la expirarea documentului de călătorie, a vizei cu intrări multiple, a vizei de ședere pe termen lung sau a permisului de ședere, în funcție de actul care expiră primul.
Revocare
Dacă devine evident că nu mai îndepliniți criteriile de eligibilitate, accesul dumneavoastră la programul național de facilitare poate fi revocat.
Consultare între țările europene
În cazul în care o țară europeană responsabilă de examinarea unei cereri pentru un program național de facilitare are îndoieli cu privire la informațiile, declarațiile sau documentele justificative pe care le-ați furnizat, aceasta poate consulta și alte țări europene înainte de a lua decizia finală.